Ale zakwas!

Bo jak Wielkanoc to koniecznie nad talerzem parującego, kwaskowatego żuru z białą kiełbasą.
A jak żur wielkanocny to tylko na zakwasie.
A jak zakwas to tylko domowy.
A jak domowy to tylko wedle tradycyjnej receptury.
A jak tradycyjna receptura to tylko od Barona?
Zakwas na żur od Barona. Przyznacie, że brzmi dumnie! 😉

„Mam w sobie niezaspokojoną potrzebę smakowania życia. To moje przekleństwo i moje paliwo. Uważam, że jeśli w życiu warto o coś szczególnie dbać, to właśnie o otwartość na doznawanie świata. Z natury jestem hedonistą – zwykle szukam tego, co sprawia mi przyjemność. Przyznaję – często się w tym zatracam. Creatio potrzebuje przestrzeni i inspiracji. Trzeba karmić zmysły. Karmiłem je różnymi używkami (…)”

Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Solec 44 na Powiślu w Warszawie

IMG_20160306_141036

Czy już wiecie dlaczego to na jego przepis padło? Toż to wizjoner z krwi i kości, przez wielu uważany za szalonego geniusza. Eksperymentuje na tradycyjnych rodzimych składnikach, łącząc je z finezją z najmniej oczywistymi dla polskiego podniebienia smakami. Zresztą… My u niego jedliśmy. Ba! Do niego na warsztat trafiliśmy, o tu [KLIK]. Tym bardziej nie mamy żadnych wątpliwości, że to nie będzie jakiś tam żurek na pseudozakwasie. To będzie majstersztyk. Kulinarne cacko. Po prostu creme de la creme wielkanocnego, stołowego repertuaru.

To co?! To do dzieła! Wróć! Arcydzieła! Zwłaszcza, że święta za pasem, nie ma więc chwili do stracenia i czasu na bezproduktywne bicie piany. :)

BARONA ZAKWAS NA ŻUR

Składniki
250 g mąki żytniej z otrębami (najlepiej prosto z młyna)
1 l wody (źródlanej, przegotowanej, w temperaturze poniżej 40 stopni C)
Opcjonalnie 4-5 ząbków czosnku (naszego, polskiego)

Przepis
Drewnianą łyżką mieszamy mąkę z wodą.  Wlewamy do słoja. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Nie zakręcamy słoja, ale przykrywamy go gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy codziennie, nasłuchujemy czy pracuje, próbujemy i wąchamy. Najlepszy, bo intensywny wychodzi po kilku tygodniach.

Przepis pochodzi z książki „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”:

IMG_20160306_141120 (1)

Maestro, senkju! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website