Mazurek jak lody

Mazurek na kruchym spodzie. Niby w procesie tworzenia prosty jak konstrukcja cepa, a mimo to na talerzu kapryśny jak księżniczka na ziarnku grochu. Albo spód twardy, że na samą myśl łamią się siekacze, albo wychodzi gniot, namiękły jak mokradła na przednówku…

Oczywiście można się poddać i wybrać drogę na skróty, której metę wyznacza wejście do cukierni… Ale czy o to od święta chodzi? Na pewno nie nam. Jak już świętować to staropolskim obyczajem: nad domowym żurkiem [KLIK] i własnoręcznym mazurkiem z wiejskim, szczęśliwym jajem… Tylko kto powiedział, że tradycja musi być z gruntu konserwatywna? Grunt to smak. A ten, bez względu na formę broni się (lub pogrąża) sam.

Dlatego jeśli o mazurku wielkanocnym i jego formie mowa… Przedstawiamy Wam nasz nieco uwspółcześniony wariant. W pucharku. Prosty ale nie prostacki. Delikatny, żeby nie powiedzieć nieskromnie, że wyrafinowany. Zrobicie go na 10 minut przed najazdem gości. Albo jeszcze lepiej: przy nich. Mazurek na maślanym, kruchym (i to dosłownie) spodzie, z kajmakiem i bitą śmietaną. Zlizywany z łyżeczki jak lody. Do tego kieliszek porto. I wiosna od razu robi się z burej i ponurej brei jak pisanka radosna.
Alleluja! 😉

IMG_20160316_162158 (2)

 

MAZUREK Z KAJMAKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki
200 g mąki
3 łyżki cukru pudru
120-130 g prawdziwego schłodzonego masła
1 wiejskie jajo
schłodzona śmietana kremówka
kajmak w puszce (my lubimy masę krówkową firmy Gostyń)
płatki migdałów

Przepis

  • Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, jajkiem, posiekanym masłem, po czym wyrabiamy na gładką masę. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie, dodajemy odrobinę mąki.
  • Ciasto owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki lub na kwadrans do zamrażarki
  • Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na cienki placuszek i wykrawamy dowolne kształty (mogą być zwykłą szklanką, chodzi o to, by po upieczeniu łatwo je było pokruszyć).
  • Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
  • Po upieczeniu ciasteczka kruszymy w misce, np. drewnianą pałką do ucierania i odstawiamy.
  • Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.
  • Ubijamy kremówkę. Możemy dodać łyżeczkę cukru pudru, pamiętając, że kajmak jest bardzo słodki.
  • Tuż przed podaniem deseru na stół, działamy wedle kolejności: na spód pucharka sypiemy garść maślanych okruchów, na to rozsmarowujemy łyżeczkę kajmaku i powtarzamy czynność od początku 2-3 razy. Na wierzchu rozsmarowujemy zimną bitą śmietanę, a ją obsypujemy prażonymi płatkami migdałów.
  • Od razu podajemy na stół.

Z takim deserem świetnie współgra porto. Jednak pamiętajmy, że to solidne, mocne wino. Dlatego zalecamy umiar, no chyba, że ktoś wybitnie grzeszy mocną głową. 😉

osborne-ruby-port_p_dźródło: www.winezja.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website