Król śledzik pierwszy

Albo się go kocha, albo nienawidzi. Nie ma niczego pomiędzy. Może dlatego, że – jak ktoś kiedyś słusznie wygłosił – do pereł, whisky oraz śledzi trzeba dojrzeć. Po prostu.

Nie ulega wątpliwości, że bez względu na to, czy z nim się sympatyzuje czy na samą myśl o nim przewraca oczami, jak Polska długa i szeroka, od morza do samiuśkich Tater – znają go wszyscy jak jeden mąż. Niezależnie od wrażliwości podniebień i zasobności portfeli. I żadne tam sushi, sashimi czy inne kawiory nie są w stanie zagrozić jego mocnej pozycji. No nie ma w kraju nad Wisłą śledź godnej konkurencji.

W oleju, occie lub śmietanie. W sałatce albo smażony. Wcieleń ma wiele. Taka jego karma. Wszechstronny. Nic dziwnego. Bo i towarzysz męskich wódeczek, i przystawka u cioci na imieninach, i w końcu postna zakąska wieczerzy wigilijnych. Nie bez kozery rzuca się hasłem „to może śledzik?”, z myślą o symbolicznym przedwigilijnym, najczęściej firmowym spotkaniu…

Można powiedzieć, że w Boże Narodzenie pełni funkcję podobną do tej, co jajko na Wielkanoc. Bez względu na wszystko, MUSI na stole być. Innej opcji nie ma.
Ament!

Śledź w oleju babci Krysi

Składniki

5 matiasów
2 duże cebule (biała i czerwona)
10 kulek ziela angielskiego
4 listki laurowe lekko pokruszone
olej rzepakowy
sok z jednej cytryny
mleko
zimna woda

Przepis

  • Umyte śledzie moczymy w wodzie z mlekiem (pół na pół) przez co najmniej 4 godziny.
  • Następnie śledzie kroimy na kawałki, a cebulę siekamy (im drobniej, tym lepiej).
  • Cebulę sparzamy na sitku wrzątkiem (dzięki temu złagodzimy jej ostry smak).
  • Teraz w dużym słoju układamy warstwy: cebula, na to kilka kulek ziela angielskiego, potem trochę listka laurowego i śledzie. I powtarzamy.
  • Ostatnią warstwę zalewamy sokiem z cytryny.
  • Na sam koniec całość zalewamy olejem, po sam czubek.
  • Odstawiamy do lodówki na noc.
  • Podajemy z ciemnym pieczywem, np. w kształcie gwiazdek (wytniecie z kromek foremkami do pierników).IMG_20151214_000800

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website