Przycieraki raz!

Szare albo żelazne. Tak nazywają je w Wielkopolsce, w krainie tymi niezbyt wyględnymi kluchami smakującej. Na Mazowszu – przeciaraki albo przycieraki. Bo tam też się nimi, jak Bzura szeroka i głęboka, zajadają. I chwała Bogu! Bo dzięki temu, że całe Księstwo Łowickie od stuleci je warzy, o ich istnieniu wiemy i my. Przycieraki autorstwa jednej z naszych babć – łowiczanki z krwi i kości – to mistrzostwo Polski, jak nie świata! Jedna z żelaznych zasad babcinej kuchni, gdy wichrem w polu gna nasza zima zła… Nie wiemy jak Wy, ale my już na samą myśl o wyszczypanych nosach i uszach ogacamy się od środka. Przycieraki nam tego partnerem i świadkiem! 😉

Przycieraki czy też przecieraki to tak naprawdę kluski łyżką na osolony wrzątek kładzione. Z surowych tartych ziemniaków, jajka i mąki. Stąd ten szary, być może dla niektórych nieco depresyjny kolor. Nas w oczy nie kłuje. Ba! My te szaraki już oczami pożeramy! Zresztą, jaka pora roku, taka strawa. Złota polska jesień za nami, szaro-bura zima przed nami… Kolory sezonu królują i basta!

U babci było (i jest!) tak samo. Dlatego przycieraki gotowała najczęściej, gdy wichur przydomowe topole katował albo mróz misternie okna malował. Obowiązkowo okraszała koślawe kluchy rumianymi kawałkami obsmażonej wieprzowinki (najsmaczniejsza to ta tuż po świniobiciu). Do tego sałatka z kiszonego ogórka z beczki, cebuli z pola i kapki oleju z rzepaku lub słonecznika. Na popitkę mocna, parząca w język, słodka, z cytryną herbata. Smak ciepła babcinego domu. Najlepszy! A wiatr w kominie swój recital grał i grał, i grał…

Przycieraki z mięsem

Składniki

1 kg ziemniaków
1 jajko
kilka łyżek mąki pszennej
odrobina (1-2 łyżki) mąki ziemniaczanej
½ kg łopatki wieprzowej
olej rzepakowy
woda
majeranek
sól, pieprz

Przepis

  • zaczynamy od przygotowania mięsa: umytą i osuszoną łopatkę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej. Kiedy się zarumieni, zalewamy wodą, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem.
  • mięso przykrywamy i dusimy, przez około pół godziny. Kiedy woda odparuje, a mięso zrobi się miękkie, to znak, że jest gotowe.
  • obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane.
  • do masy dodajemy mąkę pszenną – tyle, aby masa przybrała postać zawiesistego ciasta. Dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie łyżką.
  • do osolonego wrzątku wrzucamy kluski. Robimy to, rwąc łyżką masę bezpośrednio nad garnkiem. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.
  • odławiamy kluski, wrzucamy na patelnię z mięsem, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
  • podajemy z sałatką z ogórka kiszonego, cebuli, odrobiny oliwy, natki pietruszki, z solą oraz pieprzem.

 

2 osoby wspomniały o “Przycieraki raz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website