Jagnię na wypasie

U nas albo ją się kocha albo nienawidzi, podczas gdy na Bałkanach czy w Wielkiej Brytanii (nie wspominając krajów arabskich) miłują ją miłością bezgraniczną. Nie bez kozery! To jedno z najdelikatniejszych mięsiw. Wyrafinowana w smaku, bardzo podatna na kulinarne czary-mary i kucharskie cuda wianki.

Co więcej! Jagnięcina to produkt stworzony dla  najwrażliwszych, bo najmłodszych podniebień i żołądków. A więc, dla niemowląt, którym czas rozszerzyć dietę. Jagnię – obok królika to najmniej (jeśli w ogóle) alergizujące mięso. Rarytas dla juniorów bez skutków ubocznych!

Dlatego oczy ze zdziwienia szeroko otwieramy, że w Polsce, która z jednej strony górami stoi, po których od wieków bacowie pędzą owce na hale, dziś tak niewielu mięsoentuzjastów jagnięcinę docenia, a przynajmniej skutecznie się przed tym broni. Błąd! Tym bardziej, że – jak donoszą (nie tylko amerykańscy naukowcy) – jagnięcina, ta nasza dobra, podhalańska i żywiecka, ma właściwości antyrakowe…
Czy to nie jest wystarczający argument, by ją odczarować i się w niej rozsmakować?!

 

ZAPIEKANE ŻEBERKA JAGNIĘCE

Składniki
comber jagnięcy z żeberkami
świeży rozmaryn
1-2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz

Przepis

  • Umyte i osuszone żeberka nacieramy marynatą z roztartego czosnku, posiekanych listków rozmarynu i oliwy.
  • Chowamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Żeberka wyjmujemy na godzinę przed smażeniem, żeby nabrały temperatury pokojowej.
  • Wycieramy z marynaty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na niej obsmażamy żeberka z każdej strony (w sumie około 10 minut).
  • Patelnię z żeberkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, z funkcją termoobiegu.
  • Pieczemy 25 minut. Mięso z zewnątrz będzie rumiane, a w środku różowe. Jeśli chcemy, by było lepiej wypieczone, trzymamy żeberka w piekarniku jeszcze przez 5-10 minut.
  • Wyjmujemy mięso z pieca i odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło.
  • Żeberka podajemy na przykład z kaszą kuskus i z surówką z marchewki oraz dressingu ze świeżej kolendry, soli, cukru, oleju rzepakowego i soku z cytryny.

Takie żeberka natychmiast pożenią się z silnym, lekko pieprznym, australijskim Shirazem, który podkreśli ich smak i sprawi, że strawa stanie się iście wytworna.

lindemans-bin-50-shiraz_p_d (1)
źródło: www.winezja.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website