Gra w skojarzenia

 

W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem 
Zapodziani po głowy, przez długie godziny 
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. 
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem (…)

Bolesław Leśmian, „W malinowym chruśniaku”

Ma-li-ny…
Dziewczyna jak malina.
Cud, miód, malina.
Malinowy król.
Malinowy pomidor.
Malinowa herbata.
Dzban malin.
Słowacki.
Balldadyna.
Krew.
Sok z malin.
Słodycz.
Leśmian.
W malinowym chruśniaku.
Rozkosz.
Piersi.
Kaczka.
Kacze piersi w sosie malinowym
Poezja smaku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PIERSI KACZKI W SOSIE MALINOWYM Z FASOLKĄ

Składniki
Kaczka: piersi kaczki, świeży majeranek, oliwa, czosnek, sól, pieprz
Sos: ½ pudełka malin, masło klarowane, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, ewentualnie odrobina brązowego cukru do smaku
Fasolka: fasolka szparagowa, 1-2 ząbki czosnku, garść natki pietruszki, masło, sól, pieprz

Przepis
Kacze piersi: umytą i osuszoną pierś kaczki nacinamy, nacieramy w naczyniu solą, pieprzem, dużą ilością majeranku, oliwą. Teraz wrzucamy rozgniecione nożem ząbki czosnku i marynujemy pod przykryciem w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Na mocno rozgrzanej patelni układamy filety skórą do dołu i obsmażamy na złoto. Obsmażoną pierś przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem, który się wytopił na patelni oraz marynatą i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 165 stopni C na 30 minut. W połowie pieczenia smarujemy pierś wytopionym tłuszczem w brytfannie.

Sos malinowy: na roztopione klarowane masło wrzucamy maliny, chwilę podsmażamy, dodajemy kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy. Następnie blendujemy i redukujemy sos do uzyskania pożądanej konsystencji. Na sam koniec możemy go dosłodzić.

Fasolka: gotowaną przez 10 minut fasolkę w osolonej wodzie, odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Teraz dodajemy posiekany czosnek. Jeszcze raz podsmażamy przez chwilkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wino: do kaczki w tak wakacyjnym wydaniu sięgnęliśmy po HONORO VERA Garnacha. To hiszpańskie wino z rejonu Calatayud dostępne w sklepie 6win.pl [KLIK] Winogrona zbierane do jego produkcji hoduje się w winnicach położonych między 550 a 1050 m n.p.m. To sprawia, że w smaku tego wina czuć przyjemną kwasowość. W połączeniu z nutami dojrzałych jeżyn, czereśni i śliwek, które przechodzą w nuty pieprzne HONORO VERA Garnacha idealnie żeni się z naszą malinową kaczką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAfot. Błażej Pałucha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website