Ruchy kluchy leniwe!

A kto powiedział, że obiad niedzielny musi składać się z trzech dań, w tym z mięsem obsadzonym w roli głównej?! Że niedziela zobowiązuje? Bzdura! W końcu to dzień święty. A dzień święty należy święcić. Zamiast więc sterczeć pół dnia nad garem rosołu i nad patelnią ze schaboszczakami, i szpetnie pod nosem kląć, że znowu garami tłuczemy… wrzucamy dziś na luz, włączamy tryb awaryjny i leniwce lepimy. Rodzinnie, w kolektywie.

I mimo że obiady na słodko nie leżą w kręgu naszych kulinarnych zainteresowań, dla leniwych pierogów (swoją drogą, ktoś musiał mieć niezły tupet, by nazwać je pierogami!) robimy wyjątek. Ekspresowe, mocno serowe, polane masełkiem i oprószone cukrem oraz cynamonem jeszcze ze świąt. Za to podane na odświętnej zastawie…
Bar mleczny w domu przy niedzieli?  A kto leniwemu zabroni! 😉

LENIWE Z MASŁEM I CYNAMONEM

Składniki
½ kg półtłustego twarogu
2 jajka
około szklanki mąki pszennej
roztopione masło
cukier
cynamon
sól

Przepis

  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Twaróg ucieramy z żółtkami.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę.
  • Zagniatamy ręką, aż powstanie elastyczna masa (jeśli ciasto się nie odkleja od palców – dosypujemy trochę mąki).
  • Zagniecione ciasto dzielimy na 2–3 części.
  • Na stolnicy posypanej mąką robimy z nich wałeczki, spłaszczamy dłonią i tniemy nożem na romby. Na każdej klusce robimy nożem „kratkę”, dzięki czemu roztopione masło z niej nie spłynie.
  • Kluski gotujemy partiami na lekko osolonej wodzie.
  • Gorące polewamy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.

    indeks2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website